Snö på gång?

Dagens helt OT, en härlig video från anno dazumal:
 

Har hittat en bra plats på nätet,
airbum.com, och ett dokument i min smak: How to stay proficient on 35 hours a year. Vi får vl se vad som faller ut i slutändan, men det känns som min flygtid kommer hamna i närheten av det. Har man hus och familj tar de trots allt en stor del av tillvaron...

Jag kunde inte låta bli att kontemplera över skillnaden mellan olika uppflygningskontrollanter, när jag läst om PCs och tupplurens uppflygningar, och sedan jämförde med min egen erfarenhet. Känns som hyfsad stor skillnad.
Jag minns att när jag tog körkort hade vi en ökänd kontrollant som kallades kugg-nilsson...

Bara en sådan sak som att jag fick anmärkning på att jag var dålig på att hålla höjden, eftersom jag någon gång var nere på 1900 ft och någon gång uppe på 2100 ft när 2000 ft var beordrat under en längre sträcka. Hur allvarligt är det? (Seriös fråga utan undertoner) Självklart är ju målet att man ska hålla höjden, men vad är acceptabelt?

När du flyger på level är det 500 ft i höjdled mellan korsande kurser. Så det är klart, om en flyger 100 ft över sin level och en annan 100 ft under sin level kan det skilja bara 300 ft i höjdled. Är sedan höjdmätarna taskigt inställda, så kanske 100 ft fel i höjd är för mycket.


Hur som helst, om min planering går i lås ska nästa pass ägnas åt trafikvarvet på egen hand. Kanske torsdag-fredag, då jag som lärare har höstlov och kärran är mycket ledig.


Race!

Inspirerad av Tuppluren kommer mitt bidrag till kultisarna:

Ingen flygning idag, helt apropå. BKN015. Kunde gjort airwork iofs, men tagit ledigt från jobbet för det? Nej. Lånade istället Katanamanual för att kunna göra tekniskt prov på densamma för att sedan börja inflygningen.

Flight crew licence

Så har jag då kvitterat ut certet. Kassörskan på posten var förbryllad; 12000 kr för det lilla kuvertet???
Blir det flygning i morgon? Kan vara vilket som. Och hur går det för PC? Find out tomorrow!

Vidräkningens tid

Så kom den då; symbolen för att PPL är avklarat: En saftig räkning från luftfartsstyrelsen.
Fem poster på räkningen:
1    Grundavgift för utfärdande av certifikat  600 kr
2    5 st årsavgifter för certifikat                   2700 kr
3    Teoriprov                                                   1800 kr
4    Flygprovsavgift ord uppflygning            4300 kr
5    Flygprovsavgift omprov                          2675 kr
Summa 12075 kr
Av detta är den sista kostnaden "helt onödig". Jag var inte fit-for-fight uppflygningsdagen, så det blev en dyr läxa.

Då kan jag summera hur mycket hela kalaset kostat mig.
Direkta kostnader för 58 timmars flygning (klubbavgift, flygplanshyra, flyglärare, provavgifter, medical, böcker, elevtillstånd mm) 76645 kr
Reskostnader bil (12 kr/mil) 4608 kr
Totalt 81253 kr.

Fotnot:
(Hade jag tagit certet på kortast möjliga tid hade kostnaden blivit ca 10000 kr lägre ser jag. Å andra sidan fick jag flyga; flygtid som flygtid - oavsett om jag har lärare bredvid eller inte)

Payback time!

Nu har jag bokat in flygning på fredag. Då är det dags att betala tillbaka gamla "skulder"!
Orsaken till att jag sitter och skriver detta här och nu är, som ni kanske kommer ihåg att jag fick ett spaka-själv-presentkort av en kollega när jag fyllde 40. Innan dess hade jag ingen tanke på att lära mig flyga, och nu, nästan ett och ett halvt år senare, sitter jag med lappen.
Så nu ska kollegan få en tur med mig!

Vädret ser fortfarande lovande ut - gott. Och som alla vet är det högtryck och kallt, vilket innebär hög densitet på luften, vilket ger kort startsträcka tack vare hög lyftkraft. Magistern har talat.

Med förhoppning om gott uppflygningsväder på fredag i Stockholmstrakten också,
PC! Jag håller tummarna för dig!

Första turen!

Så har jag äntligen begått premiär som befälhavare på riktigt (jag räknar inte uppflygningen...).
Fint flygväder och kärran bokad sedan länge (sista lediga hålet denna helgen). Denna gången fick jag bara sällskap av stor-junior. Mellan-junior groundade sig själv - kändes på något sätt skönt i och med förra helgens strul. Han får mogna ett tag till.
Nåja. Vi styrde söderut till klubben i god tid i förhoppningen att planet skulle landa i god tid innan fyra, då vår bokning startade. Men icke, prick fyra taxade GustavNiklas in. En snabb koll på planet och uppdatering av bränsleläget och så bar det iväg. Sonen dokumenterade med videokam hela tiden tills vi lämnade trafikvarvet.
Vindarna var i princip obefintliga, sikten utsökt och taket låg på 2000 fot som sämst.

Tornet stängt så det blev till att prata i luften, nja inte helt, för vi fick direkt sällskap av en annan kärra som gick något efter oss norrut på 1500 ft. Här var det högre i tak så jag steg för säkerhets skull upp till 2000 fot, innan vi nådde norrsluttningen på åsen och svängde österut mot hemmet.
Glädjen var stor över att för första gången se sitt eget hus från 300 meters höjd, så vi tog två varv under ivrigt filmande och fotograferande, innan vi insåg att ingen var hemma.

För att undvika framtida negativa vibbar hade jag sonens status under noggrann övervakning, men inte ens de halvbranta svängarna över huset satte några spår i hans medvetande.
Så flög vi bort till mormor och morfars ställe, och där var aktiviteten desto större. Resten av familjen hade tagit sig en cykeltur dit, och nu stod alla och vinkade frenetiskt medan vi tog några ärevarv över deras huvuden.

Så lämnade vi hemtrakterna för vidare färd norrut över Laholm, Veinge och Halmstad enligt sonens önskemål. Då och då hördes glada igenkänningsrop. När vi närmade oss Halmstad sa jag adjö till Sweden Control, som varit min kompis i etern sedan Karup. Halmstad var lika öde som Ängelholm, så när vi sett flygplatsen svängde vi söderut igen. Denna gång följde vi bukten söderöver innan vi kom till Karup och inflygning och landning. Inte den snyggaste landningen jag gjort, men ner kom vi iallafall. Sonen var nöjd med trippen och vill snart upp igen. I efterhand kanske det blev lite väl lång tur; en timme i luften med "mycket" sträckflygning mättade kanske för bra?

Hursomhelst blev det en intressant video att titta på, kanske mellansonen blir sugen trots allt?

Första turen?

Så var manegen krattad inför första turen. Vädret ok, 9999 VRB03KT SCT025, på 2000 ft 30010KT vilket innebär bana 32 för att slippa obehagliga överraskningar med vindskjuvning. Passagerare i form av äldste sonen med på noterna. Planet bokat. Då kör vi!

Första dagen

Första dagen med cert förfluten. Vaknade med en lyckokänsla i kroppen - äntligen klar! Tröttheten som gjorde att jag inte orkade uppskatta saken igår var borta.

Planerade att ta med de äldre sönerna på en tur över huset och morföräldrarna. Barnvakt ordnades och planet bokades. Och pojkarna ville gärna hänga med. Vädret ok, soligt med lite sidvind skulle det bli, men inom trygghetsmarginalen.
På väg till flyget gick jag igenom flygning från koll av papper till landning, men hann bara fram till starten när den ene avbröt mig med ett referat av senaste datorspelet. Jag insåg att jag pratade för döva öron.
Nåja. Väl på plats kollade jag in pappren och gjorde daglig. Plötsligt hade mellanpojken ångrat sig och ville inte flyga. Och ville inte vänta på klubben med de andra herrarna medan pappa och storebror tog en kort runda. Nähä.

Men att sitta upp i planet och pröva headseten gick bra - riktigt kul, tydligen. Lyssnade på tornets snack med inkommande kärror och testade olika sorters läten (i interkommen).
Till slut frågade jag om vi skulle taxa lite, men det gick inte heller för sig. Däremot kunde han vänta medan vi två flygsugna gjorde det. Så det fick bli taxning till platta väst tur och retur, till tornets stora förvåning. "Har du glömt (tanknings)kortet eller?"

That's all. Får nog gå försiktigare fram, frugan får följa med till klubben som barnvakt i värsta fall...

Men han har i kväll gått med på att flyga till Legoland så snart som möjligt. Gäller att ha ett bra mål i sikte.

Som parentes kan sägas att han flög Dash 8 förra sommaren utan vidare.


Till slut: Tack för alla gratulationer! Det känns gott!


Debriefing

Ok. Nu kan det väl vara dags för en summering av dagens övning:
Formen var på topp idag; laddade med några kubikmeters vedstapling och sista handen vid driftis före lunch, sedan lite smörgås innan avfärd 11.30.
På plats 12.00 för att gå igenom det sista med läraren, några goda råd och så var det bara att vänta dels på att GustavNiklas skulle landa så jag kunde göra daglig och dels att kontrollanten skulle komma. 12.40 kom GustavNiklas och 13.15 kom kontrollanten.
Denna gång var jag förberedd med alla tillstånd (han verkade måttligt intresserad, han visste antagligen att jag visste hur det skulle göras), så vi gick raskt in på dagens lektion.
Vi skulle börja med manöverproven i område Kullen, därefter flyga navigationen omvänt jämfört med förra turen, alltså Ängelholm - Eslöv - Hässleholm - Ängelholm, och sedan landningar på slutet.

Gjorde checklista högt och tydligt enligt önskemål, och bad om klarering ut ur CTR. Så stack vi iväg. Först fick vi vänta på väntplats; Katanan var i full gång med skolning av de nya adepterna.
Vädret toppenfint, i princip vindstilla och lätta moln på 6500 ft. Mitt under rullningen kom jag på att jag glömt gasen; snabbt på med handen på gasreglaget och så upp och iväg mot Farhult.

Första provet var vanliga och branta svängar. Konstigt - det kändes som jag gjorde de branta svängarna som vanligt (ok, jag glömde att ge gas från början i första svängen men upptäckte det själv), men ändå var kontrollanten inte nöjd. Lite för mycket svaj på höjden tyckte han. Överkänslig tyckte jag (för mig själv). Antingen var min lärare (för) snäll när vi repeterade, eller gjorde jag omedvetet sämre ifrån mig idag. Mycket möjligt. Godkänt med tvekan.

Sedan var det dags att stiga till 2000 ft för stallövning. Jag gjorde en stall enligt vad läraren lärt mig (stall är inte när stallvarnaren låter, utan när det skakar i ratten). Kontrollanten blev irriterad och sa sådär gör man inte. Du ska avbryta när varnaren ljuder. Gör om. Ok. (Efteråt konfronterade jag dem med problemet med olika definitioner - de får minsann bestämma sig i förväg vad som gäller! Inga onödiga felmeddelanden, tack.)

Nästa sak blev lågfartsflygning; rakkurs, sväng, stig/sjunk och sväng under stig. Kändes sådär, men det gick tydligen bra (fick beröm för det efteråt).

Då sätter vi kurs mot Eslöv. Efter en kort stund fick jag "motorkrångel". Jaha, snabbt nosläge för 75 knop. Uppnått. Då kör vi åtgärderna, och se, det var bara blandningsreglaget som var ur läge. Men kontrollanten var missnöjd igen. Skulle ha gjort nödåtgärderna under tiden som farten var på väg mot 75 knop.
Kort paus, sedan var det dags igen. Motorstörning. Denna gång utan att få fart på motorn. Alltså nödlandning. Hitta ett lämpligt fält och förbered landning, ropa på radion. Hmm, lite för många nysådda fält. Jag valde ett sådant (ville ha lång landningssträcka, de gräsfält jag såg kändes lite för korta.) Inget bra val, tydligen. Ska välja gräsfält i fortsättningen.
Drog på, steg och började plocka in klaff. Då "dog" motorn igen. Ner med nosen och snabbt sikta på ett fält rakt fram (var bara på 2-300 ft höjd). Så gick motorn igång igen och jag fick stiga i lugn och ro. Upp på 2000 ft med kurs på Eslöv igen.

Nu var vi mitt mellan Helsingborg och Eslöv och plötsligt dog motoreländet igen. Inga åtgärder hjälpte, så kontrollanten frågade var jag tänkte landa. Hittade ett snyggt gräsfält lite bakom planet. Perfekt. Då bad han mig luta planet så jag såg marken rakt under. Kågeröds flygfält... varför inte landa där, frågade han med ett bistert leende. Men som väl var gick motorn igång igen och vi kunde fortsätta på vår kurs.

Huvudet började kännas ganska trångt och utlakat vid detta laget. Mycket konstigheter och helspänn hela tiden.
Kort innan Eslöv ville Sweden att jag skulle byta till dess Malmökontor. Det gjorde jag, men kort därefter frågade kontrollanten om jag visste var Ljungbyhed låg. Jag pekade bortom Söderåsen. Då tycker jag att vi flyger dit, sa han. Sagt och gjort.

Direkt hamnade jag "i moln" - en skärm dök upp i vindrutan och blockerade sikten. Hur gör du nu, frågade han. Om jag flyger in i en vägg gör jag en 180-gradare tillbaka, och kommer jag inte ur så tar jag en VOR till hjälp, t ex Vedby. Bra svar. Så hörde Sweden av sig och ville att jag skulle byta tillbaka till föregående frekvens eftersom jag styrde norrut igen. Ok.
Kontrollanten dirigerade mig till Ljungbyhed, där plötsligt molnskärmen försvann. Nu kör vi några studsar här, var beskedet.

Jag var lite sen i anropet tydligen, och när vi korsade medvinden såg jag att det var segelflygsbogsering på gång. Håhåjaja. Ny erfarenhet. Gick över plats och in i vänstervarv till bana 29L. Mitt på medvinden såg jag att de höll på att rigga en segelkärra för bogsering, så jag insåg att jag fick dra ut varvet för att ge dem plats. Under tiden försökte jag kalkylera höjden för finalen genom att komma på flygplatsens höjd. Vill minnas att det var 200 ft. Betyder 700 ft på finalen. Trafikvarvet 1200 ft. Utdragen medvind betyder vilken höjd på lång final... äh, fundera inte kör på känsla. Trots allt oväntat strul och oförutsett blev landningen efter förutsättningarna hyfsad. Ballong men ändå. En till beordrades. Ok. Upp i varvet igen. Väl åter på basen upptäckte jag samma sak igen. Segelflyg som äntrade banan för riggning. Jag avbryter och drar på, sa jag. Nej, sa kontrollanten, du fortsätter ett tag till. Ok, in på finalen ändå. Halvvägs in sa han till mig att avbryta och gå upp igen. Nu flyger vi hem istället, sa han.

Hemfärden blev händelselös, tack och lov. Jag fick tillfälle att dricka lite vatten för att råda bot på sandpappret i halsen.
Väl på basen fick jag besked; nu gör du först en motorlandning, därefter bedömning. Ok. Koll på farten och höjden och så in över tröskeln. Sådär landning (som vanligt). Liten ballong. Upp på 1200 ft och så bedömning.
Fart 75 knop och på 1000 ft in på basen, 2 steg klaff och så in på finalen. Attans, för långt ifrån. Låg fart det blir inte så bra, jag avbryter. Det bestämmer inte du, blev svaret. Så jag körde på och fick till en bra sättning på rätt ställe trots allt. En till fick jag order om, verkställde, och det blev i sanning en repris i allt. Ok, nu avslutar vi med en motorlandning till, sedan full stopp. Han ville dock trilskas, och drog gasen på 100 fot, så jag fick gå ner en gång till på banan. Svettigt - en ny erfarenhet. Annars har läraren väntat lite med avdraget och sedan låtit motor gå igång innan markkontakt.

Mitt på medvinden sa kontrollanten; nu har klaffen pajat, så nu får du klara dig utan den. Hilfe, tänkte jag, som gjorde min första klafflösa igår, i full sidvind med resultat därefter.
Nåja, tänk efter, vad var det nu, lång final på 500 ft och 75 knop. Sagt och gjort, och se, en riktig kanonlandning, en riktig tvåpunktssmygare. Ett belåtet leende från kontrollanten, som sa: "Snyggt jobbat, nu har du ditt cert." Yes!

Men du vet att denna lapp bara gör att du får öva vidare på egen hand, så nu ska du göra det, och slipa bort alla småfel.

Trots att lyckan var fullständig kände jag ingenting inombords. Jag var så urlakad mentalt att jag inte orkade känna någon glädje, bara en känsla av äntligen kan jag slappna av. För det hade verkligen varit en pärs; hela tiden på spänn och känna de övervakande blickarna. Bra att jag var i så fin form i förväg, annars hade det nog gått åt pipsvängen igen...


En kort debriefing, så läraren fick reda på mina olater. Vi ska snart träna vidare, men nu i Katanan för att få behörighet på den också. Ställbar propeller och spak. Så en krumelur på ett papper med utlåtande om flygningen och så den lilla lappen som visar att jag får flyga PA28 utan lärares överinseende...

Läraren fick sin belöning för ork och uthållighet; en flaska skotsk islay-malt. Bra som bedövning till pajade ledband.


Så körde jag hemåt, fick familjens gratulationer men körde snart iväg igen. Denna gång för att göra veckans helghandling. Åter till verkligheten. Men vi får se i morgon; jag har bokat GustavNiklas 15-17 för en flygtur...


En liten kul twist på slutet; i år har jag varit ensam att skola på klubben (ok, en gästmedlem har också skolat), men nu är det 7 st inskrivna på klubben! Nu blir det strid om Katanan, som är det nya skolplanet. Full rulle på helgerna med skolning. GustavNiklas blir rekreationsmaskin istället. Och en av de nya eleverna är en gammal skolelev till mig. Han flög samtidigt som jag gjorde min uppflygning, så han var först på plan att gratulera mig. Nu tar han över stafettpinnen. Lycka till C!


Fortfarande, nästan 9 timmar efter landningen (13.02Z) sitter jag och inväntar lyckokänslan, men den lyser med sin frånvaro. Men jag minns, det var samma sak efter första EKn, det tog ett tag innan man fattade vad som hänt. Jag får nog smälta dagens massiva intryck under natten.

Tills i mogon: Dammsugare für alle trogne läsare och bröder! Det är full midnatt.



IDIDIT!

More to come.

Musik för morgondagen

Lite inspirerande musik för morgondagens övningar. Entertainment, s'il vous plaît!

Dan före dan

Så är det dags - igen.
Generalrepetitionen denna gången var betydligt tuffare, både mentalt och fysiskt. Allt beroende på vinden; 10-15 knop nästan rakt i sidan gav ett iofs bra sidvidslandningspass, men som självförtroendebyggare funkade det dåligt. Dock, som läraren påpekade, i morgon kommer det att kännas som en barnlek att landa. Vindar på 3-4 knop i strålande sol är utlovat från SMHI.

Vad gjorde vi idag då?
Först några vanliga motorlandningar. Höger sidvind, men det kändes psykiskt omöjligt att trycka ner vänsterfoten i rotationen - jag ville ju hålla upp mot vinden. Men det är bara att "stampa" ner och sköta uppehållningen med skevning istället, fast lutningen blir lite obehaglig...
Till slut blev det hyfsat iallafall.
Därpå några bedömningslandningar, som också till slut kändes hoppfulla.
Sedan landning utan klaff. Inga större problem, bara att tänka på att hålla hyfsad höjd tills man är över tröskeln pga vinden.
Efter det var det dags att dra ut till Kullen för höghöjdsövningar. Branta svängar, stall och vikning och vingtippning. Kändes mycket bra. T o m vingtippningarna var bra (för att vara mig)!
Så plané ner till 1500 fot och Varalöv för inflygning till bana 32 och en avslutande motorlandning. Dagens bästa; jag avvaktade rotationen längre än tidigare och trampade rejält med vänsterfoten samtidigt som jag lutade höger. Satt skönt att avsluta med en sådan.
Med som sagt; lite väl tuffa förhållanden för att vara pedagogiskt.

Mina speciella käpphästar i morgon:
√  Håll handen på gasreglaget under starten.
√  Var mjuk i rörelserna.
√  Håll koll på höjden hela tiden.
√  Håll koll på farten under landning och branta svängar.
√  Vänta med rotationen.
√  Ha kul.

Undrar hur det känns i morgon vid den här tiden?

Nya besked

Håhåjaja. Dagens sensmoral: Allt kan ändra sig.
Sannolikhetens kollaps: Innan något har hänt är sannolikheten skild från 1 att något ska hända, men så fort något har hänt rusar sannolikheten omedelbart upp till 1 för just det alternativet, och till 0 för de andra. Se vidare under "
kvantmekanik".
Alltså: Var inte säker på något förrän det verkligen hänt.
Exempel 1: Tidigare gällde uppflygning på söndag. Nu är det ändrat till lördag (i övermorgon...)
Exempel 2: Tidigare gällde att jag bara behövde examineras på det jag missade förra gången. Nu är det ändrat så jag måste göra en komplett uppflygning igen. Suck.

Väderuppdatering

En liten titt på helgvädret enligt SMHI och DMI:
image102
image104
So far so good...

Huvudämnena inför fredag är stall och vikning och landning utan klaff. Plus finslipning av all annan airwork...
Se upp i varvet!

Ovanligt besök

Dagens övning i flygets tecken hade igenkänningsordet "ovanlig".
Var på klubben utan att flyga, och det helt planerat. Jourverksamhet.image100
Dagens motordrivna objekt för min del.
image101
Utsikten från klipparen. Respekt.
Övriga reskap som nyttjades var dammsugare, dammtrasa och mopp.

Back on track

Så var det dags att börja återupprätta hedern.
Gårdagen och idag ägnades som sagt åt teoretisk inläsning av airwork (svängar, stall, vikning, lågfart, vingtipp, nödövning, landning) och redan i det stadiet gjordes en del återupptäckter, som t ex gas- och roderhantering under brant sväng och vingtippning.

Vädret började dimmigt (som utlovat av met), men under dagen lättade den även över Ängelholm, så det blev fint flygväder, 29005KT och i princip CAVOK.

Väl på klubben började vi med en noggrann genomgång av dagens övningar, från start till landning. Läraren beskrev målande och detaljerat vad som skulle göras och fokuseras på i varje moment, t ex varför det var så viktigt att hålla handen på gasreglaget fram till lättningsögonblicket (vid start på gräs - relativt obekant för mig - kan det vara så skumpigt att reglaget hoppar ner mot tomgång så att planet inte orkar upp i tid).
Koll på kulan vid startstigningen behövdes också - på uppflygningen hade jag tydligen glidit i sidled (jag var nog katten inte i form i måndags, det brukar sällan hända annars).
Så skulle vi ut till område Kullen för att i tur och ordning träna normala svängar, sväng i stigning, branta svängar, nödlandning, stall och vikning och sedan flyga tillbaka för motor- och bedömningslandning. Tydligen var det så att man skulle meddela kontrollanten när man erhållit stall/vikning och säga till att man gick ur. Jag erinrade mig att kontrollanten ville att jag skulle göra vingtippningar också, vilket läraren tyckte var pedagogiskt förkastligt när jag redan var knäckt av kassa branta svängar. Men då tränar vi lite vingtippning också, sa han.

Sagt och gjort; vi fyllde tankarna (för att få en stabil kärra) och gav oss iväg.
Förresten - på väg till tankning på platta väst fick vi njuta av en uppvisning av
Bertil Gerhardt i Mustangen, som lågsniffade över banan och avslutade med några loopingar - härligt att se! Inspirerad passade jag på att fråga läraren lite om luftstridsträning i flygvapnet förr och nu.

Nåväl, läraren fick påminna mig om handen på gasreglaget första starten, men sedan skötte jag mig på den punkten. Upp på 1500 ft mot Farhult. Väl där upp till 2500 fot först på rak kurs, därefter i sväng. På höjd körde vi några normala svängar för uppvärmning, då jag också fick en lättare aha-upplevelse när jag märkte att jag kunde styra finlir kompensation stig/sjunk med skevningen.

Efter det blev det en rejäl dust med vingtippning, vilket jag bara kort flyktigt fått prova på i utbildningens begynnelse. Till slut gick det ganska hyfsat, men det var klurigt med både timingen mellan skev och sidoroder, och storleken på utslagen. Fick även prova på "skroddning", alltså planflykt i sidled (typ motsatsen till vingtippning).
Vi fick också se skymten av en glidskärmflygare med motor på ryggen som svävade omkring under oss.

Nästa sak var nödlandning (för att lugna magen som fått sig en rejäl omskvalpning). Först en motorstörning som var snabbt åtgärdad, men sedan blev det tre "riktiga" nödlandningar. Först en med lite instruktionshjälp, därefter en då jag siktade på en plöjd åker - bakläxa - och till slut en godkänd på gräsfält.

Upp på höjd igen för att träna branta svängar, och även med manöverstall, alltså så snäv sväng så att stall uppstod. När vi var som mest inne i de värsta stallarna var det så det kändes i huvudet - tunnelseende och början till greyout.
Så efter ett tag sa jag till att det var dags att avbryta, vilket läraren höll med om. Vi styrde kosan hemåt, utan att ha tränat rak stall och vikning (kom jag på senare). Nåja, nåt ska vi väl ha kvar till nästa gång...

Över Farhult sa jag ajöken till Sweden och hälsade på tornet och fick klart för inflygning. Efteråt frågade läraren om hur jag fått besked om inflygningen (vänster/högervarv). Tummen på spiken - jag hade för mig att ledaren inte sagt något om högervarv, vilket skulle betyda vänster. Var jag helt säker på det? Njaeeej. Fråga igen då. Och ja, jag hade uppfattat saken rätt.

Väl på basen gjorde vi fyra motorlandningar. Den första, när jag kom in från "fel håll" blev inte så bra. Tätbebyggelse till en bra bit långt in basen gjorde att jag ville hålla mig på hög höjd (1200 ft) för att inte störa, men läraren beordrade istället tomgång för att komma ner till lagom höjd till finalen. Sättningen blev väl hyfsad.
Jo, en annan sak som kontrollanten ville, var att jag skulle göra sättningen på sättningsmärkena, inte mitt mellan sättningsmärkena och banändan som jag alltid gjort tidigare. Så då skulle jag träna på det, alltså inte hålla siffrorna mitt i vindrutan utan "mellanmärkena".

Andra landningen blev också den en trepunktare, men lite hård. Rotationen som vanligt...
Så gjorde läraren en landning för att jag skulle koppla av och så gjorde jag en sista. Det blev en ypperlig päronsväng (liksom de andra), vilket gjorde att jag fick gira ordentligt och därmed tappade höjd, så det blev en fyrarödalamporskortfinal.

Vi avslutade med en bedömningslandning som blev hur bra som helst. Skönt med en sådan avslutning.
Summa summarum 1:25 i luften detta pass, som kändes mycket bra och självförtroendebyggande efter förra passet.

Det kommer att gå vägen på nästa uppflygning, helt klart! Den infaller nästa söndag enligt planen, och generalrepetitionen gör vi tätt inpå den, nästa fredag eller lördag, för att vara färsk med flygfärdigheten. Så nu blir det en dryg vecka med torrflygning.

Ska bli gott med lite själslig rehabilitering i morgon...


Upprättelse!

Nu är målsättningen klar! Omflygningen ska bli så himla bra så kontrollanten tappar brallorna. Jomän. I kväll och i morgon ska jag repetera teoretiskt alla möjliga och omöjliga lägen på planet, så jag kan ta mig an de rätta greppen vid flygningen i morgon. Så får det bli. Nu jäklar!

Squawk 7700...

...a propos PCs inlägg.
Tja, gott folk, vad kan man säga? Som alla förstått gick det halvbra igår. Vissa moment well done, andra fail.
Så jag får förlita mig på andra chansen, som det heter...

I stora drag gick händelseförloppet som så:
Genomgång av aktuellt väder, planering, papper (tillstånd).
Flygning mot Bokeberg(Hässleholm), avvikande från planerad rutt och återtagande av kurs mot Eslöv. Efter Eslöv motorstörning, därefter instrumentflygning till Helsingborg. Koll av manövrar (stall, branta svängar, normala svängar) innan inflygning och studsar.

Vad var det då som gick åt pipsvängen? En ledtråd - se min checklista nedan:

Kom ihåg att kolla alla papper innan flygning.
Kom ihåg att hålla handen på gasreglaget under starten.
Kom ihåg att använda mjuka rörelser vid manövrering.
Kom ihåg att hålla höjden konstant vid planflykt.
Kom ihåg att göra nödchecklista direkt efter att nosläget är korrigerat vid motorstörning.
Kom ihåg att dra av gasen vid stallövning.
Kom ihåg att hålla farten och höjden vid branta svängar genom att titta på horisonten.
Kom ihåg att hålla höjden vid normala svängar.
Kom ihåg att meddela "strax bas bana xx" så sent som möjligt innan infart på basen.

Vad var bra då?
Planeringen, navigationen och instrumentflygningen fick med beröm godkänt. Alltid något...

Preliminärt två pass inplanerade för bortslipning av olater, därefter nytt försök på de icke godkända momenten.
Nästa flygning i morgon eftermiddag.

Grönt ljus

Läraren ringde just och meddelade att det skulle bli flygväder i eftermiddag... samling 1400Z