Top secret...

Nyssens hemkommen från den tyska resan, och alldeles särskilt från DLR i Braunschweig. Ett trevligt företag som välkomnade oss tekniker aus Schweden för att visa upp sin utrustning. Vi besökte deras akustiska vindtunnel, där de undersökte möjligheterna att få ner flygbullret. En intressant detalj de berättade var att på ett landande modernt trafikflygplan alstrar vingarna och flygkroppen lika mycket buller som motorerna (som då går på tomgång)!
Och på vingarna är slatsen de största ljudbovarna.

Vi fick även en rundtur i hangarerna där deras testflygplan finns; de två största med de (tagna?) registreringarna
D-CODE och D-ADAM. En häftig grej är att de kan programmera flygplanen/helikoptrar så att de får andra flygetygs styregenskaper, som en 747 eller A380, eller en Apache...
Och så fick vi självklart testa deras flygsimulator. Kul? Gissa?

Synd bara att det inte gick för sig att fotografera på området; inte ens en liten vy över runway gick för sig. Nåja...

(2010 ska de förresten rangera ut Fokkern, till förmån för en ny leksak; en Airbus 320.)

Sehr Tysken!

Sitter pa ett internetcafe i Braunschweig och bloggar; this is your utrikeskorrespondent speaking!
Lite lustigt tangentbord de har här; Y och Z har bytt plats av nagon himla anledning. Och dessutom saknas (av naturliga skäl) bokstaven Å; det blir lätt ett Ü istället. En knapp märkt "entf", vad används den till tror ni?

Har idag gjort Volkswagenwerke - imponerande som vanligt, och i morgon väntar Hannovermässan.
Vädret är äckligt fint här; försommaren har gjort sitt intag med temperatur pa 18 grader typ, och träden är drygt gröna. Sa det blir till att uppleva lövsprickningen tva ganger i ar!

 

Långt ner i Tyskland

Jaha, nu var det ett tag sedan jag skrev. Det har faktiskt hänt en del på flygfronten i och med att vädret fått vårkänslor.

I måndags fick jag ett kvällsryck och tog med mig en kollega på en tur till Turning torso tur och retur. Solen stod lågt över Danmark och vi landade i Ängelholm igen när det började skymma. En mjuk och skön tripp, dock inte så bra sikt pga dis, bara några mil. Min passagerare avslutade med "nästa gång kanske jag bjuder dig på en flygtur". Han börjar bli sugen på cert...

I fredags bjöd jag några andra kollegor på en morgontur istället. Meteorologerna hade kvällen innan flaggat för upp till 15 knops rak sidvind, vilket hade gjort att jag ställt in turen. Nu blev det istället bara några få knop i det i övrigt strålande vädret när vi tog en tur norrut över Laholmsbukten och Halmstad, för att avsluta med Bjäre runt. Paxen var helnöjda!

Nu blir det inget flygande i veckan trots vädret, eftersom årets Tysklandsresa står för dörren. Höjdpunkten inträffar på fredag, då vi besöker
Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, där man forskar på framtidens flygfartyg både vad gäller aerodynamik och människa-(flyg)maskin-interface. Hög spänningsfaktor!